Glycosiden omvatten een grote groep gevarieerde stoffen waaronder o.a. bitterstofglycosiden, flavonglycosiden en zelfs saponinen. Flavonglycosiden werken op de wanden van de fijne haarvaten en het hart.

Hieronder vind je kruiden waar (flavon)glycosiden in voor komt:

Toorts

  • Thee van de bloemen
  • Zalf en olie van de bloemen
  • Tinctuur van de zwarte toorts (2/3 van de aar, 1/3 van het blad)
  • Verse bloemen in de sla

Tormentil

  • Tinctuur van de wortel - geoogst in maart/april of in de herfst en dan gedroogd. Bij een te hoge dosering mogelijk misselijkheid en braken. Wortelstok zo kort mogelijk na drogen gebruiken - geen voorraad aanleggen

Selderij

  • Tinctuur van gekneusd zaad
  • Thee van vers gekeusd zaad
  • Ook wortel en kruid kunnen worden gebruikt

 

Ogentroost (stijve)

  • Tinctuur, zalf en omslag - hele bloeiende kruid
  • Inwendig bij ogen en/of uitwendig o.v.v. een omslag, oogbaden en zalven
  • Inwendig en/of uitwendig bij neus/keelslijmvliezen o.v.v. zalf, opsnuiven, afkooksel, opsnuiven verdunde alcoholatuur, mondspoelingen of gorgelen

Passiebloem

  • Tinctuur - hele bovengrondse kruid
  • Vruchgten zijn eetbaar
  • Thee - goede combinatie met st. Janskruid
  • Door de geur ook veel gebruikt in parfumindustrie en in wierrook en snoep

 

Paardenkastanje (witte)

  • Tinctuur - van de zaden zonder schil - veel zetmeel maakt de tinctuur niet lang houdbaar
  • Zalf - winterhanden en aambeien
  • Gelei - tegen spataderen
  • Thee - losse bloempjes - vaten en bloedsomloop
  • Veel gebruikt in de Bachbloesemremedie - White chesnut, Sweet chesnut, Chesnut bud en Red Chesnut)

Pagina's