Toorts
- Thee van de bloemen
- Zalf en olie van de bloemen
- Tinctuur van de zwarte toorts (2/3 van de aar, 1/3 van het blad)
- Verse bloemen in de sla
Vormt in water een kleverige laag die slijmvliezen en huid kan bedekken. Ze verhogen de afweer tegen bacteriën en vertragen de opname van andere stoffen. Ook gom, hars, pectine en vette oliën zijn Slijmstoffen.
Hieronder vind je kruiden met Slijmstoffen:
Thee - hele bloeiende kruid aan begin van de bloeiTinctuur - wortel in het voorjaar + in de zomer tinctuur van blad en bloem; na afzeven beide met elkaar vermengenUitwendig gebruik - kompres van het kruid of verdunde tinctuur
Tinctuur van gemalen zaden die in water zijn geweekt
In de keuken:Kook de ongeopende bloemen, net als een artisjokKook de wortels zoals schorsenerenSchil de stengels als asperge en kook ze Jonge bladeren als sla eten of kort koken
Afhankelijk van de gastheer kunnen de inhoudsstoffen verschillen!Tinctuur - hele plant voor de bloei februari / maart Thee - hele plant, net voor de bloei. Blad is leerachtig, houtig. Hierdoor decoct (opkoken) of maceratie de beste vorm van thee-bereiding om zo de inhoudsstoffen goed tot hun recht te laten komen.
Tinctuur Pulomaria - van bovengrondse kruid in het vroege voorjaar, voor de middag oogsten, het blad wordt snel slap in de zon. Heel snelle wekring, dus goed bij acute gevallen van astma of longontsteking. In een chronische situatie kan de tinctuur langdurig gebruikt worden.
Thee - van bloem en blad. Pluk nooit teveel want dan gaat de plant dood
Blad, zaden, stelen en wortels