Driekleurig viooltje
 
Viola tricolor
 
Viooltjesfamilie / Violaceae
 • Bloem heeft drie kleuren; geel, wit en paars (spijsvertering, lever, hart – vrouwelijke organen, ontstekingen, harmoniserend – zenuwstelsel, hoofd)
 • Bloem is vijftallig en richt zich naar het licht
 • Plant blijft laag en verspreid zich snel
 • Vriendelijke uitstraling; verzachtend, helend
 • Drie eenheid; Brengt harmonie in lichaam, geest en ziel
 • Blad onderaan eirond, bovenaan spitser toelopend, donkergroen
 • Stengel is slap, leunt op andere planten maar wil wel boven andere planten uitkomen, is dan hoger dan normaal
 • Kinderkruidje

 

Typologie

Een kruid voor mens die in de groeifase is en nog uit evenwicht. Kindkruidje.

Kwetsbaar en snel uit evenwicht. Wel iemand met een sterke wil en doorzettingsvermogen, waardoor hij zich staande weet te houden. Kwetsbaarheid en uit evenwicht geven spanningen en uit zich door huidproblemen; acné, constitutioneel eczeem

 • Tinctuur - Van de bloeiende top
 • Olie en zalf – Alleen van de bloempjes
 • Thee - Van het hele plantje

Bij kinderen niet verse delen gebruiken! Maar gedroogd of als tinctuur

De oertinctuur en de thee worden gemaakt van de bovengrondse delen. De olie van de bloemen. Het oogsten vereist enige voorzichtigheid, de plantjes moeten in alle vroegte als de dauw net is opgetrokken worden geplukt, voordat ze verwelkt zijn en hun kroonbladen hebben verloren. in gedroogde vorm bewaren ze alleen hun mooie kleuren als ze in een afgesloten container worden bewaard

 • Huid - Helend, beschermend en ontstekingsremmend – Eczeem, berg, dauwworm, bij kinderziektes met koorts en uitslag, acne en nerveuze huiduitslag
 • Luchtwegen - Slijm- en vochtafscheidend, ontstekingsremmend, slijmsvliesherstellend, bij bronchitus, beginnende astma, wanneer bronchitus en huiduitslag elkaar afwisselen.
 • Zenuwstelsel - kalmerend en verzachtend; bij nerveuze spijsverteringsklachten en huiduitslag

 

Het kruid is licht behaard, wijst op een werking op huid en slijmvliezen, de bloemen zijn geelwit dit betekent een harmoniserend en reinigend effect op de spijsvertering. De paarsblauwe bloemen geven een kalmerend effect op het zenuwstelsel aan. De uitstraling is kwetsbaar en lieflijk stralend. Een echt kinderkruid. 

 

De huid

   Alle huidproblemen, ook baby's met berg en dauwworm (men kan vanaf 6 weken de olie gebruiken), bij droge en natte eczeem, steenpuisten, acne, mee-eters, jeuk en zweren. Ondersteunend bij psoriasis. Ook bij tepelkloven. Een zeer goede bloedreiniger. Ook bij een krentenbaard en luiereczeem.

Luchtwegen

   Bij alle slijmvliesontstekingen, bronchitis, astma (liever de Koningskaars), infecties van het borst - en longvlies (pleuritis), ontstekingen van tandvlees en keel (ook Salie), bij slijm ophoesten, kinkhoest.

Kinderziekten

   Alle kinderziekten die gepaard gaan met koorts en uitslag, zoals waterpokken, rode hond, mazelen, maar ook de bof etc. Kruid bij uitstek voor koortsige, hangerige kinderen, vooral bij bleke teruggetrokken kinderen.

Urinewegen

   Driekleurig Viooltje is diuretisch, daarom geschikt voor alle gewrichtsklachten zoals reuma, arteriosclerose en jicht (ook door de ontstekingsremmende werking van het salicylzuur) reinigt de nieren (natte eczeem)en de blaas bij infecties van deze organen. Verzacht de urinewegen, zodat urineren minder pijnlijk is bij blaasinfecties.

 

Overige

   Driekleurig Viooltje kan helpen bij darmontsteking, ondersteunend bij auto-immuunziekten zoals de Ziekte van Crohn (dan wel eerst de alcohol uit de Ø (moedertinctuur) laten verdampen). Verder bij slapeloosheid. Bij ziekten van de alvleesklier. Verder een goed middel bij een kater. Heeft een algemeen bloedreinigende werking

In verse toestand niet inwendig toepassen bij kinderen onder de 12 jaar met koorts, want het kan in zeer zeldzame gevallen leiden tot het Syndroom van Reye (zie ook Wilg), het syndroom van Reye is een zeldzame complicatie van het gebruik van middelen die salicylzuur bevatten (dus ook aspirine), hetgeen kan voorkomen bij kinderen die blootgesteld zijn aan het waterpokken, mazelen - of aan een griepvirus, waarbij bij de behandeling gebruik werd gemaakt van een hoge dosis salicylzuur bevattende producten. Bij Reye degenereren lever, nieren, darmen en hart, er ontstaat een hersenoedeem waardoor de druk in de hersenen gevaarlijk oploopt. Vaak heeft het een dodelijke afloop. Sommige kinderen zijn ook genetisch gepredestineerd om Reye te krijgen bij salicylzuurgebruik. Ook niet geven aan mensen die al bloedverdunnende medicijnen gebruiken. Driekleurig Viooltje bevat een zeer lage dosis salicylzuur, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen. Verder kan de alkaloïde violine bij een te grote dosis braakneigingen veroorzaken.