Lavendel
 
Lavendula angustifolia
 
Lipbloemigen / Lamiaceae

Houtachtige struik- Smalle leerachtige grijsgroene bladeren – houdt vocht goed vast, enorm tegen hitte bestand. Werkt in lichaam ontkrampend en vochtafdrijvend.- Vierkante stengel – goed voor hoofd en zenuwstelsel- Bloem – paars-blauw – goed voor hoofd en zenuwstelsel, bevordert de doorstroming in ’t hoofd, brengt energie omlaag. Zorgt voor betere concentratie en versterkt ‘t geheugen- Bloeiwijze als een aar- Geur kenmerkend voor de plant, werkt via centraal zenuwstelsel – werkt in op gevoelsleven, kalmeert en versterkt zenuwstelsel – ontspant spieren in nek/schouders en geeft verlichting bij hoofdpijn, migraine en epilepsie

Typologie:Denktype, die alles vanuit het hoofd ervaart. Zenuwstelsel is zwak en snel overbelast. Concentratiestoornis, geheugenzwakte, hoofdpijn, slapeloosheid en verkrampte spieren zijn het gevolg. Deze mens is emotioneel kwetsbaar en onrustig, en veelal tobbend met een minderwaardigheidsgevoel.

Zenuwen, rustgevend, zenuwachtige student die niet kan slapen voor examen, dood neetjes van luizen Opwekkende en kalmerende invloed op zenuwstelsel

Lavendelolie mag rechtstreeks op de huid maar kan ook vermengd in een basisolie.Tinctuur – “Lavandula” van de bloemen in begin van bloei oogsten.Thee – van de bloemen en hele bloeistengels, vaak gemengd met andere kruidenEtherische olie – in bad, geurkussen, zepen, shampoo, geurlampjes, in kompres, rechtstreeks op de huid.

Medische toepassing- Zenuwstelsel – kalmerend en versterkend. Slapeloosheid, stress, hoofdpijn, migraine, concentratiestoornis en geheugenzwakte, epilepsie, over activiteit, nerveuze stoornissen als misselijkheid en darmkrampen, zonnesteek en zonneallergie- Bloed en spieren – ontkrampend en stimulerend, doorbloeding verbeterend bij verkrampte schouders en spieren,- Huid – verzachtend en desinfecterend; bij brandwonden, exceem, insektenbeten, Luizenwerend en neetjes dodend op de hoofdhuid.