Maretak
 
Viscum album
 
Vogellijmfamilie - Viscaceae

Medische toepassing

Halfparasiet - leeft op fruitbomen, populier en grove den, soms op eikBlad is leerachtig en altijd groenGaffelvormig blad (soort wichelroede-vorm)Geel/groene bloem in de bladokselsY-vorm staat voor harmonie tussen lichaam en geest 

Afhankelijk van de gastheer kunnen de inhoudsstoffen verschillen!Tinctuur - hele plant voor de bloei februari / maart Thee - hele plant, net voor de bloei. Blad is leerachtig, houtig. Hierdoor decoct (opkoken) of maceratie de beste vorm van thee-bereiding om zo de inhoudsstoffen goed tot hun recht te laten komen.

 

Bloedsomloop - reinigend, bloeddrukverhogend, angina pectorisWoekeringen - tumorremmend, vleesbomen, stimuleert lever en de energieZenuwstelsel - kalmerend en ontkrampend, migraine, hyperventilatie, evenwichtstoornissenWerkt goed bij ernstige ziekten, remmende werking op vorming van kankergezwellen en bij herstel na operaties. Werkt vooral op hart en bloedsomloop.

Samen met meidoorn (werkt op de hartspier) beste kruid bij hoge bloeddruk en allerlei hartproblemen. Herderstasje werkt op de nieren en hoge bloeddruk (natrium/kaliumpomp van het hart). Samen met Herderstasje en Meidoorn goed te gebruiken bij hoge bloeddruk. 

Vitaminen

Overige stoffen

Tumorremmende stoffen: Lecitine, viscotoxine (vaatverwijdend)