- Bloemen zijn goudgeel
- Blaadjes zijn ovaal en bevatten gaatjes waar rode olie uit komt bij aanraking
- Stengel is hoekig
- Wortel is rood
- Rode etherische olie (hypericine - werking op het bloed)
- Zaadjes hebben een korte vorstperiode nodig om te ontkiemen
- Bij drogen van het kruid verspreidt zich geur van wierook
Typologie: Mens is rusteloos, overenthousiast en snel overspannen. Daardoor raakt het zenuwstelsel uitgeput en wordt deze mens depressief. Brengt rust in de chaos en geeft doorstroming in de klieren en activeert de lever. Past bij chaotisch mens die op iedere prikkel reageert.
- Tinctuur van de bloeiende toppen - voor o.a. ADHD
- Thee van de gehele bloeiende plant - bij bedplassen, middel tegen stress en slapeloosheis bij stress en depresiviteit
- Olie van de bloemetjes - te gebruiken bij zonnebrand, bij brandwondjes, zweren en als massageolie bij verrekte spieren, rug- en zenuwpijn. Mocht je net St. Jansolie hebben ingesmeerd dan even NIET in de zon!
- Zalf - bloeiende toppen - voor schoonmaken van wondjes (in combinatie met goudsbloemzalf - 2/3 St. Jan en 1/3 goudsbloem)
- Mag langdurig gebruikt worden
- Bloedsomloop - goed voor bloedsomloop en doorbloeding van de organen, stimuleert de klieren, ook de hormoonklieren (dit zijn de emotieregelaars)
- Huid en bewegingsstelsel - verwarmend bij spier- en reumatische pijn, verzacht eeltranden en winterhanden, wondgenezend en desinfecterend.
- Opbouwend voor het zenuwstelsel - depressieve mensen hebben vaak ook niet goed werkende lever en doffe ogen
- Spijsvertering - kalmerend en zacht stimulerend. bij geelzucht, gezwollen lever, gezwollen galblaas, slechte spijsvertering. Bij hypoglycemie wordt de pancreas/alvleesklier gekalmeerd.
- Bij oorpijn en de bof kan een druppeltje olie in oorgang (mits trommelvlies onbeschadigd is) verlichting geven
St. Janskruid beïnvloedt (anders dan reguliere antidepressiva) 5 chemicaliën in de hersenen (serotonine, noradrenaline, dopamine, gamma- aminobutyrisch zuur (GABA) en interleukine-6 (IL-6). Serotonine, noradrenaline en dopamine die ruim aanwezig zijn in de hersenen spelen een belangrijke rol in het menselijke gevoelsleven, Wanneer mensend epressief zijn, zijn de onderlinge verhoudingen van deze stoffen in de hersenen veranderd. Medicijnen kunnen deze onevenwichtigheid opheffen, deze medicijnen worden dan antidepressiva genoemd. Het feit dat St. Janskruid zowel van invloed is op serotonine als op GABA, de stoffen die betrokken zijn ook bij het reguleren van gevoelens van angst, kan verklaren waarom St. Janskruid ook werkt als angstremmer, naast de antidepressieva werking.
Niet samen gebruiken met reguliere anti-depressiva en medicijnen tegen epilepsie. Kan ook negatief effect hebben op de werking van de anti-conceptiepil. Ook oppassen met gebruik van bloedverdunners. Het kan de werking van geneesmiddelen nadelig beinvloeden, versterkt de werking van het lever-enzymsysteem (afbeaak van anticonceptie-werking), remt het immuumsysteem bij orgaantransplantaties, antistollingsmiddelen, luchtverwijders, bij hartfalen en hartritmestoornissen, remmers van HIV
Mogelijke bijwerkingen zijn: maag/darmklachten, huidveranderingen, moeheid, rusteloosheid, duizeligheid, hoofdpijn, droge mond.
Overige stoffen
- Hyperforine (samen met etherische olie zorgt dit voor goed anti-depressief effect; remt de neurale heropname van serotonine, noradrenaline en dopamine. Verhoogt het serotoninegehalte in de hersenen